Протягом 10 – 15 травня триватиме додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті.

Цей період реєстрації передбачений для тих, хто реєструвався в основний період, але отримав відмову, та тих, хто не зміг із поважних причин вчасно зареєструватися.

Також у цей період здійснюють реєстрацію осіб, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань / слідчих ізоляторах.

  1. Особи, які реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі в НМТ, мають у персональному кабінеті, створеному в основний період реєстрації, доопрацювати надані ними під час реєстрації для участі в основній сесії НМТ інформацію та/або копії документів.

Поширеною причиною відмови в реєстрації було завантаження скриншота електронної копії документа в мобільному застосунку Дія замість сканкопії або фотокопії документа, що посвідчує особу, або завантаження копії документа, що підтверджує інформацію про освіту, який не відповідає вимогам. Цьогорічним випускникам, які отримали відмову в реєстрації саме через некоректне оформлення довідки з місця навчання, треба подбати про те, щоб вона відповідала встановленому зразку: у ній має бути зазначено: “він (вона) завершує здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2024 року в (назва закладу освіти)”. Довідка, у якій написано іншу фразу (наприклад: «він (вона) навчається в (клас) в (назва закладу освіти)») або не зазначено номер і дату її видання, не є підтвердженням факту здобуття особою повної загальної середньої освіти у 2024 році.

Тож учасникам, у яких вже є персональний кабінет, достатньо завантажити копії тих документів, які стали підставою для відмови, та надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши на відповідну кнопку в сервісі.

  1. Особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації, мають за допомоги спеціального сервісу створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО.

Для швидшої і зручнішої реєстрації потенційні вступники можуть скористатись застосунком Дія для автоматичного заповнення персональних даних. Достатньо надіслати копію цифрового паспорта (ID-картки або закордонного) через Дію у процесі створення персонального кабінету. У такому разі не потрібно буде вручну вводити персональні дані і завантажувати сканкопії паспорта та картки платника податків. Необхідні персональні дані підтягнуться з копії цифрового документа автоматично.

Наголосимо, що потенційні вступники під час створення персонального кабінету в спеціальному сервісі можуть також самостійно зазначити особисті дані (реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу).

Потім потрібно виконати такі дії:

  • Зазначити реєстраційні дані (контактну інформацію, категорію «випускник поточного року» або «випускник минулих років», указати на потребу створення особливих (спеціальних) умов), вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір і населений пункт в Україні або за кордоном, де він / вона планує проходити НМТ, а також мову складання предметів сертифікаційної роботи;
  • Завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
  • Надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти, натиснувши відповідну кнопку в сервісі.

Звертаємо увагу! Під час реєстрації для участі в додатковій сесії НМТ потрібно обов’язково завантажити до персонального кабінету сканкопію / фотокопію заяви щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій та документа, що підтверджує поважну причину, через яку учасник / учасниця не зареєструвався / не зареєструвалася під час основного періоду реєстрації.

У рубриці «Процедура реєстрації» докладно описано, як зареєструватися, які документи потрібно підготувати й вимоги до їх завантаження, як перевірити стан опрацювання реєстраційних документів, як унести зміни до реєстраційних даних тощо.

  1. Особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань/слідчих ізоляторах, для реєстрації мають звернутися до представників установи виконання покарань/слідчого ізолятора або безпосередньо до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Зауважимо, що рішення щодо допуску особи до участі в НМТ під час додаткових сесій буде прийнято колегіальним органом – регламентною комісією при регіональному центрі оцінювання якості освіти. У разі успішної реєстрації потенційний учасник матиме змогу пройти тестування під час додаткових сесій.

Тим, хто буде реєструватися в додатковий період, радимо після надсилання реєстраційних даних на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти щодень перевіряти в персональному кабінеті стан опрацювання реєстраційних документів, аби в разі виявлення недоліків у них встигнути про це дізнатися та виправити їх.